Sara Maria Franch-Merkedahl har angst: Jeg er redd for å dø for tidlig

Angst: TV-vert Sara Maria Franch-Mærkedahl har kjempet med sykdomsangst og frykt for å dø siden hun var 16 år da hun ble en angstlidelse.

– Jeg er redd for å være borte herfra for tidlig. Min frykt er i forhold til døden, men det er morsomt og rart, fordi jeg egentlig ikke er redd for å dø. Jeg er bare redd for å dø for tidlig.

TV-vert Sara Maria Franch-Merkedahl, 36, har i mange år slitt med sykdomsangst og frykt for å dø. Hun forteller henne om programmet «Release Angst – Say It High», som sendes på Channel 4. Sara Maria var 16 år da hun først opplevde et angstangrep. Hun satt på en kafé med sin søster da hun plutselig fikk det dårlig.

– Jeg følte at jeg ikke kunne kontrollere hva som skjedde inne i kroppen min fordi jeg plutselig hadde mange tanker og var redd for å sitte der, et sted jeg ikke visste i det hele tatt. Jeg var der med søsteren min og kjæresten hennes, men jeg følte meg veldig skummel. Og disse tankene gjorde noe om kroppen min, der jeg følte jeg ville svak.

Min angst eskalert

Sara Maria har ingen tvil om at hennes angst er spesielt knyttet til det faktum at hun har vokst opp med en forfedre som drakk.

– Når du vokser opp i en familie med alkohol som barn, er det mange rammer som er usikre (…) og av en eller annen grunn har det påvirket meg så jeg er redd når jeg ikke er har kontroll, sier hun i programmet.

Som frykt er det verste, er Sara Maria redd for å gå og sove om natten. Hun frykter at hun ikke vil våkne igjen.

– Min frykt eskalert på et tidspunkt da jeg ikke måtte bekymre meg for noen andre fordi alle rundt meg var plutselig veldig bra. Min svigerfar hadde stoppet å drikke, noe som gir meg et stort gap, for plutselig burde man ikke bekymre seg for de tingene som var bekymret for hele sitt liv.

– Plutselig kunne jeg føle meg selv og det føltes vilt ubehagelig.

Godtar frykten

I dag frykter ikke frykten Sara Maria, men det har vært. Hun har alltid hatt mye frykt for å fly, og for omtrent 10 år siden måtte hun gå på jobb med fly.

– I morgen kan jeg føle at jeg bare ikke trenger å fly med den. Det er en ganske viktig jobb jeg skal, men den dagen tar det bare over. Jeg kan ikke. Jeg tilbringer halvparten av kvelden før jeg sitter og gråt i panikk og slutter å ikke forlate. Jeg var så overbevist om at flyet ville kollapse. Det var den følelsen – skjer noe. Hvis jeg tar det flyet, går det utover alle andre.

Det var den eneste gangen frykten fikk lov til å herske. Og når det ser ut en gang – fordi det gjør – har Sara Maria funnet måter å kontrollere det på.

– Hvis jeg kan føle noe i meg selv, konfronterer jeg meg selv eller snakker om det, og jeg synes det er åpenbart at det har hjulpet meg. Da jeg rushed og kjørte mye, kunne jeg finne ut om jeg plutselig trodde jeg var dårlig å si til sidemannen: «Prøv å høre, jeg vil bare si til deg, jeg har så angst så Hvis jeg plutselig blir dårlig og svak, vet du bare det er greit. » Jeg tenker på meg selv: Hold meg opp, jeg sitter og sier det , men på den annen side ga det meg også hvile. Da vet jeg bare at det er noen som tar vare på meg hvis noe skjer og det går bra. Og det er ikke slik det vil være.

– Det viktigste er å si det høyt, vær ikke flau på det og aksepter frykten der, fordi det er sannsynligvis den beste hjelpen til å plassere den et sted, så det ikke kommer til å herske, men det er bare der. I hvert fall føler jeg at jeg har nådd det der jeg kan leve med det, uten å påvirke meg for mye, sier hun til femina.

«Release Angst» på kanal 4

Kanal 4 setter fokus på angst i uke 5, som er den vanligste psykiske lidelsen i Danmark. Programmet «Release Angst – Say It High», der Sara Maria og andre kjente danskere forteller om deres angst, vil bli vist mandag-torsdag i uke 5 på. 21 på kanal 4.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *