Dennis Knudsen: Min frykt er en følgesvenn for livet

Frisør og makeup artist Dennis Knudsen har blitt plaget av angst gjennom store deler av hennes voksenalder. Les intervjuet her.

Dennis Knudsen: Min frykt er en følgesvenn for livet

– Det kommer ut av den blå himmelen som lyn fra en klar himmel. Jeg er i sengen min, og plutselig får jeg en slik opplevelse utenom kroppen.

Frisør og makeup artist Dennis Knudsen, 53, har hatt angst i mange år, og i tre spesielt perioder av livet har han blitt fullstendig omvendt. I programmet «Release Angst – Say It High», sendt på Channel 4 denne uken, forteller han deg for første gang at han opplevde et alvorlig angstangrep.

Han er 29 år gammel og ligger i sengen med kjæresten sin. Plutselig hallucinerer han og ser sin avdøde far i ansiktet av kjæresten.

– Plutselig kunne jeg ikke fornemme om jeg var død eller levende, for hvis jeg kunne se min far, måtte jeg også være død. Jeg får diaré, hjertebank, kaldt svette, tørrhet, ørerør, tunnelsyn – du føler at du ser på deg selv fra utsiden hele tiden, du får en uvirkelig følelse. Jeg trodde jeg var enten å dø eller være gal.

Angst og depresjon går hånd i hånd

Med angstangrep følger en depresjon. Dennis er redd for å gå til supermarkedet, å kjøre bil, være med mange mennesker og være i offentlig transport. Men etter to år med mange psykologforedrag, går frykten sakte i seg selv. Det ser regelmessig ut, men de store og voldsomme angstangrepene er fortsatt på avstand. Angst og depresjon traff imidlertid hardt igjen noen få år senere, og igjen kort tid etter at Dennis har nådd 50.

– Folk som ikke har prøvd det selv, kan neppe forestille seg hva det er. Men da jeg var veldig syk og jeg følte meg det verste, ville jeg gjerne betale prisen for å kutte begge bena hvis jeg bare kunne få det bra.

Inviterer frykt

For tredje gang, når Dennis er fryktet av frykt, kan han ikke overse å ha mer terapi og tilbringe flere år som kjemper ut av frykt. Han velger å starte antidepressiv medisin, og det tar toppen av både depresjon og angst. Det har vært 10 måneder siden han stoppet medisinen, og i dag er han veldig bra og har lært å leve med frykt.

– Måten din angst slukkes, det er når du inviterer den. Når du sier, «Kom så hit med hjerteinfarkt» eller «Så la meg bli vanvittig nå». Når du inviterer det nærmere, vil det ikke bry deg, men når du prøver å forflytte det og ikke kan være i det og vil løpe bort, vil det følge deg, uansett hva du gjør.

– Bare pt. Jeg er i en veldig god periode. Vinteren kan alltid påvirke meg og gjøre meg litt tyngre i hodet mitt, men jeg har det bra veldig bra, og jeg har også tatt noen onde beslutninger i livet mitt. Jeg har mye å gjøre, men jeg har ikke stress. Jeg har ikke lenger en stor salong med ansvar og 28 ansatte. Jeg har innrømmet at jeg ikke har lyst til det lenger, så jeg har kuttet stress og søvnløse netter mye.

Angst er en følgesvenn for livet

Likevel, av Dennis, vil frykten alltid være i hans kropp.

– Når en blir rammet, er det en følgesvenn som er i sitt liv. Da må du lære å takle det, og du kan ha gode perioder med livet. Når jeg misbruker meg, sover for mye og fest for mye, føler jeg meg mer følsom. For mye stress presser tydelig.

Dennis konfronteres jevnlig med sin angst, for eksempel da han nylig hadde foredrag.

– Jeg vil gjerne vise at det er der, men det var ikke lov å komme. Det pustet bare, men jeg hadde et godt foredrag, det gikk også jevnt, fordi jeg er åpen om det.

– Jeg kan ikke si sikkert at jeg ikke kan få en periode igjen, det er ikke morsomt i det hele tatt, men jeg vet at jeg nå vil gå tilbake til medisin med en gang. Du vil også bli litt mer temperert med alderen, fordi du vil bli slik: År, jeg har en tidsperiode … Men du må spise den. Du er ikke så redd for at den forsvinner igjen, fordi den gjør det, sier han til femina.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *